تخمدان پلی کیستیک
تخمدان پلی کیستیک
یکی از اختلالات هورمونی که بروز آن در خانم ها نسبتاً رایج بوده و علائم مختلفی را در بانوان و در سنین باروری ایجاد می نماید، سندرم تخمدان پلی کیستیک نام دارد.
رایج ترین مشکلی که در اثر وجود این سندرم در خانم ها ایجاد می شود نامنظم بودن چرخه قاعدگی و وجود بیش از حد هورمون های مردانه یا آندروژن است.
وجود تخمدان هایی که حاوی چندین کیست کوچک بوده و بزرگ شده اند دلیل نامگذاری این بیماری می باشد.
با اینکه اکثر بانوان مبتلا به این بیماری تخمدان های پلی کیستیک دارند اما این کیست های چندگانه در برخی دیگر از آن ها وجود ندارد. نام دیگر این سندرم، سندرم اشتین لونتال می باشد.
علت بروز بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
تا به کنون دلیل مشخصی برای این سندرم مشخص نشده است.
با اینکه تا امروز هیچ جهش ژنتیکی مشخصی به عنوان دلیل این بیماری شناسایی نشده اما شواهدی در رابطه با ارثی بودن این سندرم وجود دارد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک با عدم توانایی تولید انسولین یا مقاوت به انسولین ارتباط دارد لذا می توان گفت که این مورد هم با دلیل ایجاد این سندرم مرتبط می باشد.
علائم ابتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
در خانم های مختلف ممکن است یک یا همه علائمی که در ذیل به آن ها اشاره شده است وجود داشته باشند.
جوش
تغییرات هورمونی ناشی از آندروژن ممکن است مشکلات پوستی همچون جوش را در خانم ها ایجاد نمایند. تیره شدن قسمت هایی از پوست از دیگر تغییرات پوستی مرتبط با این سندرم می باشد.
رشد موهای زائد
یکی از عوارضی که در نتیجه افزایش تولید آندروژن توسط تخمدان در خانم ها بروز می کند، رشد موهای زائد است که در اصطلاح به آن هیرسوتیسم گفته می شود.
بر اثر این عارضه در نواحی بالای لب، ناحیه تحتانی شکم و اطراف نوک سینه ها موهای سیاه رنگ و ضخیم رشد می کند.
بی نظمی قاعدگی
این سندرم در چرخه قاعدگی اختلال ایجاد کرده و منجر به مشکلات قاعدگی می شود که به طور معمول خود را در زمان بلوغ نشان می دهد. امکان دارد چرخه قاعدگی در ابتدا طبیعی بوده و سپس نامنظم گردد یا شروع خونریزی قاعدگی با تاخیر انجام شود.
نازک شدن مو یا ریزش آن
این عارضه بیشتر در میانسالی اتفاق می افتد.
ناباروری
در اثر نامنطمی های قاعدگی ناشی از وجود سندرم تخمدان پلی کیستیک تخمک گذاری صورت نمی گیرد به همین دلیل این امکان وجود دارد که خانم های مبتلا به این بیماری به ناباروری دچار شوند.
میل به بارداری یکی از اصلی ترین دلایل مراجعه خانم هایی است که به این سندرم ابتلا دارند.
خونریزی غیرطبیعی یا شدید
به علت کاهش تخمک گذاری یا عدم انجام آن، خانم های مبتلا به سندرم پلی کیستیک به نسبت سایر خانم ها هورمون پروژستون کمتری دارند که این امر باعث لکه بینی، ضخامت آندومتر و خونریزی شدید واژینال می شود.
همچنین باید گفت که رشد بیش از حد آندومتر در غیاب تولید پروژستون خطر ابتلا به سرطان رحم و هایپرپلازی آندومتر را در بانوان افزایش می دهد.
خستگی
کاهش انرژی و خستگی از جمله شایع ترین عارضه های ناشی از ابتلا به این سندرم می باشند.
مشکلات خواب
بیشتر خانم های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار کم خوابی یا بی خوابی هستند. در واقع این سندرم با آپنه خواب یا سندرم وقفه های تنفسی در خواب ارتباط داشته و موجب می شود تنفس فرد در مدت زمان کوتاهی در خواب قطع شده و متوقف گردد.
درد ناحیه لگن
این درد ممکن است در حین پریود یا در زمان های غیر از پریودی رخ دهد.
سر درد
سردرد یکی از مشکلات ناشی از تغییرات هورمونی است که ممکن است در خانم ها بروز کند.
تغییر حالات روحی
یکی از عوارضی که در پی ابتلا به این سندرم در افراد ایجاد می شود افسردگی و اضطراب و به طور کلی تغییر سریع حالات روحی می باشد.
افزایش وزن
طبق تحقیقات، بیش از نیمی از خانم هایی که به تخمدان پلی کیستیک دچار هستند چاق می باشند که این امر آن ها را بیش از بقیه در معرض ابتلا به دیابت نوع دو و بیماری های قلبی قرار می دهد.