زایمان سزارین
زایمان سزارین
زایمان سزارین : قاعدتا بانوانی که حاملگی را برای اولین بار تجربه می کنند با سوالات متعددی در رابطه با بارداری و روش های زایمان روبرو هستند.
به طور کلی ، زایمان به دو روش طبیعی و سزارین انجام می شود که در حال حاضر زایمان به روش سزارین بسیار مورد توجه قرار گرفته و شاهد ترویج روز افزون آن هستیم.
تصمیم داریم در این مقاله ، زايمان سزارين را اختصارا تشریح نماییم تا بدین ترتیب تا حدودی شما را با زایمان به این روش آشنا سازیم.
زایمان به روش سزارین
زايمان سزارين ، در حقیقت یک عمل جراحی است که طی آن برشی بر روی شکم مادر و متعاقب آن رحم ، ایجاد می شود تا بدین ترتیب جنین از شکم مادر خارج گردد.
این روش از زایمان در مواردی که بنا به هر دلیلی ، زایمان به روش طبیعی برای مادر یا جنین ایجاد خطر نماید مورد استفاده قرار می گیرد.
زايمان سزارين تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی ( از ناحیه کمر ) انجام می شود تا در حین زایمان ، دردی متوجه مادر نگردد.
لازم به ذکر است که زايمان سزارين از طریق بی حسی موضعی ، به سزارین تحت بیهوشی عمومی ارجحیت دارد.
دلایل انجام زايمان سزارين
در موارد ذیل انجام زایمان به روش سزارین الزامی است :
- در مواردی که پیشرفتی در فرآیند زایمان اتفاق نمی افتد به توصیه متخصص زنان باید زایمان به روش سزارین صورت پذیرد. از مهم ترین دلایلی که در پیشرفت زایمان ایجاد اختلال می کنند می توان به باز نشدن دهانه رحم در حد کافی و نیز بزرگ بودن سر جنین اشاره نمود.
- در مواردی که اکسیژن رسانی به نوزاد دچار اختلال شده و کاهش یافته باشد و همچنین در مواردی که ضربان قلب جنین با تغییراتی مواجه شده باشد نیز انجام زایمان به روش سزارین توصیه می شود.
- در مواردی که وضعیت قرارگیری نوزاد روی دهانه رحم مادر عادی نبوده و در حالتی غیرطبیعی باشد ؛ به عنوان مثال به جای قرار گیری سر نوزاد به سمت دهانه رحم ، پای نوزاد در جهت دهانه رحم قرار گرفته باشد. در چنین مواردی احتمال گیر کردن جنین در حین زایمان وجود دارد ، لذا در این صورت انجام زایمان به روش سزارین ضروری می باشد.
سایر دلایل انجام زايمان سزارين
- چنانچه در رحم ، دو یا چند جنین وجود داشته باشد بهتر است جهت پیشگیری از خطرات احتمالی ، زایمان به روش سزارین انجام شود.
- در مواردی که وزن جنین زیاد باشد و امکان تولد به روش طبیعی برای مادر یا جنین خطرناک باشد ، حتما باید زیمان به روش سزارین انجام شود.
- در صورتی که مادر مبتلا به برخی بیماری های خاصی اعم از دیابت ، بیماری های قلبی – ریوی ، بیماری های عفونی ، تبخال تناسلی و غیره باشد ، انجام زایمان به روش سزارین توصیه می شود.
- چنانچه جنین به بعضی بیماری های خاص مانند بیماری اسپاینا بیفیدا یا اختلالات رشد دچار باشد باید زایمان به روش سزارین انجام شود.
- در مواردی که جفت دچار مشکل باشد به عنوان مثال در صورتی که جفت ، دهانه رحم را پوشانده یا از جداره رحم جدا شده باشد می تواند منجر به اختلال در خونرسانی به جنین شود ، از این رو در چنین موادی باید زايمان سزارين انجام شود.
- در صورت قرار گیری بند ناف روی سر جنین که در معاینه قبل از زایمان مشخص می شود نیز باید زایمان به روش سزارین انجام گیرد.
فواید زایمان سزارین
- در زایمان به روش سزارین ، می توان موعد زایمان را از قبل تعیین نمود ؛ از این رو این روش از زایمان برای خانم هایی که علاقه دارند ، نوزاد آن ها در روز خاصی متولد شود و همچنین بانوانی که آستانه تحمل آن ها خارج از حد تحمل درد زایمان طبیعی می باشد گزینه بسیار مناسبی خواهد بود.
- از آن جا که زايمان سزارين تحت بی حسی یا بیهوشی انجام می گیرد ، این روش از زایمان عاری از هر گونه درد بوده و طی آن دردی متوجه مادر نمی گردد.
- از دیگر فواید زايمان سزارين ، می توان به این مورد اشاره کرد که در این روش از زایمان ، دردی متحمل نوزاد نمی شود و نوزاد به سهولت از رحم مادر خارج می گردد.
- در زايمان سزارين نیز مانند باقی اعمال جراحی ، به دلیل بهره وری از ابزار پزشکی ضدعفونی شده و استریل ؛ احتمال بروز عفونت وجود ندارد.
- مادر در حین انجام عمل سزارین ، خون از دست رفته از بدن خود را مشاهده نخواهد کرد.
- در زايمان سزارين ، نیازی به چک مکرر مادر وجود ندارد.
- در این روش از زایمان ، میزان استرس مادر بسیار کمتر از زایمان به روش طبیعی است.
- مادر در طول زایمان به روش سزارین ، هیچ گونه دردی احساس نخواهد کرد و پس از پایان جراحی نیز تنها در ناحیه ای از شکم که برش ایجاد شده کمی احساس درد خواهد داشت که قادر خواهد بود با مصرف مسکن ، البته طبق تجویز پزشک معالج خود این درد جزئی را تا حدود زیادی تسکین بخشیده و کنترل نماید.