نوار قلب جنین
نوار قلب جنین
نوار قلب جنین تستی بسیار ساده است که به طور معمول در هفته بیست و هشت بارداری انجام شده و حدود 20 دقیقه زمان می برد. لازم به ذکر است که این تست قبل از هفته بیست و هشتم قابل انجام نیست زیرا پیش از این مدت زمان جنین به اندازه کافی رشد نکرده و به همین دلیل نسبت به تست واکنش نشان نخواهد داد.
چنانچه جنین هنگام تست حرکتی نداشته یا تکان نخورد جای هیچگونه نگرانی نبوده و نوزاد به احتمال زیاد خواب است.
دلایل انجام تست نوار قلب جنین
نوار قلب جنین معمولاً در شرایط زیر انجام می شود:
- چنانچه مادر احساس نماید که جنین فعالیت کمی داشته یا تکان نمی خورد.
- مادر به بیماری هایی همچون فشار خون بالا یا دیابت نوع 1 در دوران بارداری ابتلا داشته باشد.
- زمان زایمان گذشته باشد.
- مادر در زایمان های قبلی خود سابقه مشکل داشته باشد.
- همچنین این تست زمانی انجام می شود که جنین به علت مشکلات بند ناف یا جفت قادر به دریافت اکسیژن کافی نباشد.
در تست نوار قلب جنين چه مواردی بررسی می شود؟
- طول مدت انقباضات و نحوه آن ها مورد اندازه گیری قرار می گیرد.
- ضربان قلب جنین دنبال و بررسی می شود.
- در صورت امکان زایمان زودرس، میزان احتمال آن مشخص می شود.
- وضعیت سلامت جنین مورد ارزیابی قرار می گیرد. در حین انجام این تست، ضربان قلب جنین در هنگام حرکت و استراحت بررسی شده و در صورتی که جنین در طی انجام تست حرکت نکند نیاز به انجام تست های بیشتری خواهد بود.
- برای اطمینان از اینکه جنین از اکسیژن لازم برخوردار است جفت مورد بررسی قرار می گیرد. چنانچه نتیجه تست استرس این باشد که جنین اکسیژن مورد نیاز را دریافت نمی کند پزشک متخصص زنان بهترین تصمیم در رابطه با بی خطرترین و مطمئن ترین روش برای زایمان را اتخاذ خواهد کرد. همچنین در صورتی که تست نوار قلب جنین نشان دهنده در خطر بودن جنین باشد امکان دارد پزشک زایمان را زودتر از موعد انجام دهد.
تست نوار قلب جنين چگونه انجام می شود؟
پزشک به منظور گرفتن نوار قلب جنین ، اندازه گیری میزان انقباضات قلب جنین و تعداد ضربان قلب او یک کمربند به دور شکم مادر می بندد . این اندازه گیری معمولاً حدود 20 تا 30 دقیقه به طول می انجامد.
امکان دارد جنین در این مدت زمان هیچگونه حرکتی نداشته یا خواب باشد که در این صورت دکتر آرزو ناصحی ، متخصص زنان در تهران معمولاً برای بیدار کردن جنین از ابزاری مخصوص بهره می گیرد.